21.04.2020 Лілія Кулик

Чи відміняти допорогові закупівлі після 19 квітня 2020 року

Чи можна після 19 квітня завершувати допорогові закупівлі та як тепер будуть проводитись допорогові закупівлі

19 квітня 2020 року вступила в дію нова редакція Закону, тепер у багатьох виникає питання, що ж робити з закупівлями, які не завершились до 19 квітня 2020 року. 

Допорогові закупівлі понад 50 тис грн, що не завершились до 19 квітня 2020 року

В Прикінцевих положеннях нової редакції Закону сказано, що Замовник має право завершити розпочаті до 19 квітня процедури закупівель за положеннями того Закону, який діяв на момент оголошення закупівлі. Процедурами закупівлі в старій редакції Закону є:

  • відкриті торги,
  • конкурентний діалог,
  • переговорна процедура закупівлі.

При цьому, згідно з абзацом четвертим ч. 1 ст. 2 старої редакції Закону під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини (далі – допорогові закупівлі), Замовники можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору.

При цьому в Прикінцевих положеннях нової редакції Закону не зазначено, що Замовник має правом завершувати допорогові закупівлі в порядку, що діяв до введення в дію нової редакції Закону.

З цього можна зробити висновок, що Замовник має право після 19 квітня завершувати за старим Законом розпочаті до 19 квітня лише відкриті торги, конкурентний діалог, переговорну процедуру закупівлі.

Водночас, якщо замовник розпочав у Прозорро допорогову закупівлю та не встиг її завершити шляхом укладення договору до 19 квітня, виходить, що Замовник не має права продовжувати таку допорогову закупівлю за порядком, що діяв до введення в дію нового Закону.

Якщо Замовник не завершив до 19 квітня допорогові закупівлі, то він вже має проводити після 19 квітня закупівлю за новим Законом.
Проблема якраз в тому, що якщо вартість предмета закупівлі більше 50 тис грн, то Замовник згідно з новою редакцією Закону провести спрощену закупівлю і у нього немає можливості провести допорогову закупівлю.

Якщо замовник укладе договір після 19 квітня по незавершеній до 19 квітня допороговій закупівлі без проведення спрощеної закупівлі, то це можна вважати недотриманням норм ч. 10 ст. 3 нового Закону.

Тобто, в такому разі краще відмінити допорогову закупівлю, яка не завершилась договором до 19 квітня 2020 року та оголосити спрощену закупівлю.

Допорогові закупівлі до 50 тис грн, що не завершились до 19 квітня 2020 року

З цими закупівлями все не так однозначно, як із закупівлями понад 50 тис. грн. Ці закупівлі, як і раніше не регламентуються Законом і відповідно, якщо у вас річна вартість предмета закупівлі складає до 50 тис грн, то Замовник може або укласти договір і опублікувати звіт або провести допорогову закупівлю. Тому, якщо Замовник розпочав закупівлю до 50 тис грн як допорогову, то й завершити він її може після вступу в дію Закону, адже для таких закупівель нічого на законодавчому рівні не змінилось. Єдина умова, щоб у вас в інформація в плані співпадала з інформацією в закупівлі.

Але, не забудьте, що мова йде тільки про закупівлі річна вартість яких до 50 тис. грн.

Чи існуватимуть допорогові закупівлі після 19 квітня 2020 року

Так, допорогові закупівлі можна було проводити через систему Прозорро і після 19 квітня 2020 року. Проте зверніть увагу, що 13 травня 2022 року ДП "Прозорро" було внесено зміни в Наказ № 10 від 19.03.2019 "Про затвердження Інструкції про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель,вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в частині 3 статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі". Відповідно до цих змін наразі допорогові закупівлі більше не проводяться, а в разі проведення закупівлі до 50 тис. грн Замовник може використовувати спрощену закупівлю.

При цьому до 13 травня 2022 року допорогові закупівлі проводились лише у двох випадках:

  • якщо очікувана вартість закупівлі менша 50 тис. грн, але ви хочете скористатися функціоналом електронної системи закупівель;
  • якщо закупівлю через систему здійснює не Замовник у розумінні Закону. 

Щоб ознайомитись з останньою редакцією Наказу №10 та всіма змінами до нього перейдіть за посиланням Наказ ДП "Прозорро" №10.

спрощені закупівлі, допорогові закупівлі, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

Уляна 2020-10-22 13:08:35
Доброго дня, підкажіть будь-ласка: у січні 2020 р. укладено угоду на постачання газуна 124 тис. грн. , зараз є необхідність укласти ще один договір по цьому коду на 48 тисяч. Чи є необхідність проводити спрощену закупівлю(адже річна віртість перевищить 50 тис.). Дякую!
Галина 2020-07-31 10:47:16
Скажіть будь ласка, якщо я після 19 квітня запланувала купівлю комп'ютерів на 45 тисяч і закупила їх без застосування ЕС, а через 2 місяці за додатково зароблені кошти виникає потреба ще у закупівлі компютерів на 35 тисяч. Як діяти в такому випадку?
Ліля 2020-10-15 16:32:10
Галина, в даному випадку, якщо це додатково виділені кошти, то можна скористатись листом Мінеокноміки і вважати це новим предметом закупівлі https://infobox.prozorro.org/news-mert/shchodo-planuvannya-zakupivel-1
Олена
Добрий день.Чи можна в допорогових закупівлях, що проводились без використання ЕСЗ (звіт про укладений договір) використовувати ч.3 ст 631 ЦКУ?
Ліля 2020-10-15 16:33:33
Олена, закупівля не є конкурентною, тож на мою думку можна
Ольга
Ліля, поясність будь-ласка: 1) яка норма права забороняє поширити п.5 Розділу Х нової редакції Закону України "Про публічні закупівлі" на допорогові закупівлі та завершити їх відповідно до Порядку, що існував раніше - затвердженого Наказом №10 ДП "Прозорро"? Адже навіть розпочатим раніше відкритим торгам нова редакція Закону вибачає і аномально низьку ціну, і відсутність підтвердженої фінансової спроможності. Ви пропонуєте визнати все розпочате і не завершене у допорогових закупівлях - поза законом, хоча норми нової редакції Закону жодним чином не свідчать про необхідність відміни таких торгів. 2) норму якого законодавчого акта Ви вважаєте порушеною, якщо станом на 19.04.2020 допорогова закупівля не завершена?
Ліля
Ольга, Нова редакція Закону України "Про публічні закупівлі", яка говорить про те, що в разі, якщо вартість вашого предмету закупівлі перевищує 50 тис. грн, то ви повинні провести спрощену закупівлю. Частина 5 прикінцевих положень говорить: 5. ПРОЦЕДУРИ закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону. А тепер дивимось в стару редакцію Закону і бачимо, що процедурами закупівлі є відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог; переговорна процедура закупівлі. Яке порушення? Придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону;
Ольга
Ліля, вважаю що моє перше питання Вы залишили без відповіді, оскільки Закон про публічні закупівлі жодним чином не регламентує проведення допорогових закупівель. Щодо другого питання - намагання підвести укладений у допороговій закупівлі після 19.04.2020 під закупівлю без проведення закупівлі безпідставно. Якщо керуватися такою логікою, не можна здійснювати проплати за раніше укладеними договорами - бо ж п. 6 прикінцевих положень нової редакції Закону говорить про договори, що укладені у публічних закупівля. Тож допорогові договори понад 50 тисяч не дозволяються до виконання Законом.
Ліля
Ольга, в листи МЕРТ говориться про те, що Договірні відносини регулюються Цивільним та Господарським кодексами України. Частиною першою статті 629 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) встановлено, що договір є обов’язковим для виконання сторонами. Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору згідно з частиною першою статті 631 ЦК України. Отже, якщо договір не припинив дію та зобов’язання, прийняті сторонами, не виконані, виконання таких зобов’язань має здійснюватися відповідно до умов договору та з дотриманням законодавства в цілому.
Ольга
Ліля, до чог тут посилання на Цивільний та Господарський кодекс, адже мова йде про підстави для їх укладення, визначені законодавством про закупівлі?
Ліля
Ольга, це відповідь на ваше зауваження, що в такому разі потрібно розірвати всі договори, що укладені за результатами допорогових закупівель до 19 квітня 2020
Сергій
Ліля, скажіть будь ласка: ПРОЦЕДУРИ закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону. А тепер дивимось в стару редакцію Закону і бачимо, що процедурами закупівлі є відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог; переговорна процедура закупівлі з дефініції завершуються що мається на увазі початок переговорної закупівлі? - повідомлення про намір укласти договір, наявність в плані ( у ситуації коли 2 рази торги не відбулись, ..) проведені переговори з переможцем.. інше
Інна
підкажіть будь-ласка, відмінили допорогові закупівлі , які оголошені 19 квітня, але не завершені. Як це правильно прописати в протоколі? яку вказувати підставу.Дякую.
Ліля
Інна, невідповідність законодавству, не встигли укласти договір за результатами допорогової закупівлі
Ольга
Доброго дня. Скажіть, будь ласка, як публікувати звіт про укладений договір, якщо в накладній йдуть господарчі товари, але за різними кодами ДК.дякую
Наталія
Доброго дня! Підскажіть будь ласка, якщо в додатку до річного плану було вказано “без використання електронної системи закупівель”, Зараз від 19 квітня 2020 зг. закону “Замовник має опублікувати звіт про укладені договори про закупівлю, якщо вартість предмета закупівлі складає від 1 копійки до 50 тисяч гривень”. Чи потрібно викладати новий додаток до річного плану, чи можна зробити зміни в старому? Якщо новий річний план то чи потрібен протокол?
Виктория
Підскажіть будь ласка. В спрощених закупівлях ми можемо закупити той товар який ми хочемо "наприклад нам потрібен глюкометр Акучек Актив він і тільки він так, як закуплені під цю марку тест смужки до цього глюкометру" Чи можемо ми не прийняти еквівалент товару поданий учасником. Чи це буде порушення Закону??????????
Ліля
Виктория, дивлячись як ви пропишете це в документації. Законом заборонено зазначати дискримінаційні вимоги, проте, ви можете зазначити в документації, що вам потрібен глюкометр, для якого підходять певні смужки певного розміру
Андрій П.
Пані Ліля. Ви добре все розписали. Погоджуюсь з кожним словом
Anna
Пані Ліліє, будь-ласка скооперуйтесь з Мінекономіки та дайте нормальне роз'яснення щодо допорогових закупівель. Тому що безлія людей тепер мають розраховуватися часом та грошима за чиїсь помилки. Нічого не заважає дати розєяснення щодо можливості закінити всі допорогові закупівлі за старою процедурою. Мінекономіки видало незрозумілу відписку і зсилається на вас у цьому питанні. Виправити помилку можна одним нормальним роз"ясненням, яке врегулює тимчасову проблему і не вплине на подальшу систему закупівель.
Анна
Із сайту Мінекономіки Запит стосовно заверщення допорогових закупівель після 19.04.2020 Шановний користувачу, повідомляємо, що відповідь на питання міститься в листі від 05.05.2020 № 3304-04/28729-06 "Щодо спрощених закупівель", розміщеному на Інформаційному ресурсі Уповноваженого органу з питань закупівель за посиланням:https://www.me.gov.ua/InfoRez/DocumentsList?id=f2e30594-ba6c-420f-9c24-2a852415a884&tag=InforezKnowledgeDb&lang=uk-UA&fNum=3304-04%2F28729-06 Додатково пропонуємо ознайомитись з питанням на infobox.prozorro.org за посиланням: https://bit.ly/doporohy_19 Чи можна завершити допорогові закупівлі, розпочаті до введення в дію цього Закону? Відповідно до вимог нової редакції Закону процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону. Таким чином, відповідно до порядку, що діяв до введення в дію цього Закону, завершуються виключно ті процедури закупівель, що були передбачені статтею 12 попередньої редакції Закону. При цьому закупівлі, які розпочаті до введення в дію цього Закону, за якими станом на 18.04.2020 не укладено договір, мають здійснюватися з дотриманням вимог щодо вартісних меж нової редакції Закону. Тобто, Стаття 3. Сфера застосування Закону 1. Цей Закон застосовується: 1) до замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 цього Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень; 2) до замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 цього Закону, за умови що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень; 3) до замовників, визначених частиною першою статті 2 цього Закону, які здійснюють спрощені закупівлі відповідно до цього Закону та/або укладають договори без використання електронної системи закупівель відповідно до частини другої цієї статті. Так як питання допорогових закупівель грамотно не врегульовано змінами до закону, хоча б надайте нормальне роз'яснення, що закон зворотньої сили не має, тому зазначені процедури торгів мають закінчитися згідно положень старого закону та відповідних підзаконних НПА.
Дмитрий
Нельзя казнить помиловать. Или суета вокруг закупок до 200 000 начатых до 19.04. 1) нельзя отменить то, чего не сушествует. после 19, это отмена допорога или отмена спрошеной закупки? что конкретно все так собираются отменять? 2) допороги старой редакции это закупки с использованием ЭСЗ на сумму меньше 200 тысяч. все. то есть, после 19 закупки с использованием ЭСЗ от 50 - 199 999 это спрошени закупивли. Закон до 19, не имеет такого термина как допороги вообще! отменяя закупки начатые до 19, вы отменяете не допороги, вы отменяете спрошеные закупки!
Анастасія
в мене запитання. Ви написали,що - Ці закупівлі, як і раніше не регламентуються Законом і відповідно, якщо у вас річна вартість предмета закупівлі складає до 50 тис грн, то Замовник може або укласти договір і опублікувати звіт або провести допорогову закупівлю. ст.3 -сфера застосування 3) до замовників, визначених частиною першою статті 2 цього Закону, які здійснюють спрощені закупівлі відповідно до цього Закону та/або укладають договори без використання електронної системи закупівель відповідно до частини другої цієї статті. цікавить саме ось це - "та/або укладають договори без використання електронної системи закупівель". поясніть,будь ласка. закупівлі до 50тис. регулюються законом 922 чи ні.
Роман
чи може замовник зі вступом в дію нового Закону заключити договір з постачальником на суму 120 тис грн без використання ел.системи та викласти лише звіт про укладений договір в систему?
Тетяна
Роман, ні, не може, адже сума вище 50 тис.грн., тобто спрощена закупівля повинна бути після 19.04.2020
Олександр
А як щодо закупівель через е-маркет...коли замовлення було сформовано до введення в дію Закону, проекти договорів підписаних замовником було направлено постачальнику до введення в дію Закону, а постачальник повернув договір підписаний після введення в дію Закону. То що в цій ситуації?
Світлана
Ми ж допороги розпочали згідно наказу 10
Ліля
Світлана, наказ № 10 не є нормативно-правовим актом. Це просто інструкція з використання допорогової закупівлі. А Замовники мають керуватись в першу чергу Законом
Світлана
Ліля, виходить, що все відміняти
Олена Ковальова
Добрий вечір. Підкажіть як бути, якщо на початку року було укладено договір на закупівлю бензину на суму 45 тис. грн. (звіт про договір не публікувався), а зараз є потреба збільшити суму до 90 тис. грн. Які наші дії?
Людмила Заєць
Доброго дня! Яку підставу Замовник має вказати при відміні допорогової процедури, яка оголошена та не завершена до 19.04.2020
Ліля
Людмила Заєць, невідповідність законодавству
Людмила Заєць
Ліля, Дякую!
Костянтин
Автору потрібно уважно читати прикінцеві положення, де зазначено наступне: Процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до введення в дію цього Закону, завершуються відповідно до ПОРЯДКУ, ЩО ДІЯВ до введення в дію цього Закону. Тобто, не по старому закону, як помилково пише шановний автор, ПОРЯДКУ, ЩО ДІЯВ до введення в дію цього Закону. Краще не займатись тим, що не вмієш робити. Не потрібно вводити людей в оману.
Ігор
Костянтин, Допорогова закупівля - це не процедура закупівлі, згідно із Законом України "Про Публічні закупівлі", а значить Прикінцеві положення, даного Закону, до неї не застосовуються. Крім того, якщо в Законі вказано про "Порядок, що діяв" то мається на увазі саме чинний нормативно правовий акт, який визначає порядок виконання закону( наприклад алгоритм роботи системи прозорро реєстрації майданчиків та ін.) Кабмін як виконавча влада зобов'язана розробляти порядки виконання Законів. Якщо Вас моя відповідь не переконала, то надаю посилання на запитання до МЕРТУ, з приводу подібного питання. https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=6fd333f9-1f17-4c7b-9c08-aa21d50a0383&lang=uk-UA
Ольга
Костянтин, вы молодец!!! Специалистов в стране не осталось!!А таким как эта Лилия платят зарплаты с наших налогов!!!!
Ліля
Костянтин, тоді уточніть будь ласка, який порядок проведення допорогових закупівель був зазначений в старій редакції Закону?
Ліля
Костянтин, і ми не закликаємо всіх все відміняти. Ми надали інформацію. Далі вже рішення за кожним Замовником
Костянтин
Ліля, зазвичай я не займаюсь благодійністю, але Вам роз’ясню безкоштовно: відповідно до ПОРЯДКУ, ЩО ДІЯВ до введення в дію цього Закону. Читайте уважно літери в Законі
Людмила
Ліліє, Ваші роз'яснення грунтуються на Ваших особистих переконаннях, чи є грунтуються на роз'ясненнях МЕРТУ? Як Ви поясните те, що законодавчі акти немають зворотньої сили. Чому Ви тільки зараз даєте роз'яснення щодо неможливості закінчення допорогових закупівель вартістю більше 50 тис. грн., оголошених до 19.04.2020 ? Неодноразово були на семінарських заняттях і в Раднику і в МЦФР, а також на онолай семінарі Радника 15.04.2020 року всі лектори сверджували, що вищевказані закупівлі будуть проводитися виключно по наказу №10.
Ліля
Людмила, дивно, що радник давав такі поради, а при цьому також випустив статтю про те, що допороги потрібно відмінити. Справа в тому, що тут питання досить однозначне. Що таке допрогова закупівля - це спосіб відбору постачальника, законом не регламентувалась, як саме ви будете його обирати, в старій редакції Закону немає жодної згадки про допорогову закупівлю, відповідно, все, що ви робили до укладання договору це просто відбір постачальника, тож якщо ви договір не уклали, то закупівлю Ви не провели. А значить з 19 квітня ви маєте провести вже закупівлю, яка зазначена в новій редакції Закону
Андрій
Це все чудово, але чому стаття вийшла 21.04.2020, а не на днів десять раніше
Леся
Андрій, дуже слушне зауваження!
Ліля
Андрій, на жаль, деякі моменти нам потрібно було узгодити з Уповноваженим органом. надалі постараємось інформувати про такі речі завчасно
Євген
Доброго дня! Допоможіть! Якщо при закупівлі послуг їх вартість з ПДВ більше 50 тис.грн, а без ПДВ - менше 50 тис.грн., чи можна застосовувати спрощену процедуру без тендеру??
Людмила
Ліля, допорогова закупівля - це все чудово, що Ви описуєте, але давайте проаналізуємо з точки зору Закону в попередній редакції. Відповідно до п. 20 ст.1 Закону публічна закупівля (далі-закупівля) - придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом. З огляду на абзаци 4 та 5 ст.2 Закону "Під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору. У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, замовники обов’язково оприлюднюють звіт про укладені договори в системі електронних закупівель відповідно до статті 10 цього Закону." Отже, керуючись Законом замовники, для відбору постачальників використовували електронну систему шляхом оголошення ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ (у Вашому розумінні – допорогових закупівель) З огляду на вищезазначене: 1) Публічна закупівля - придбання замовником товарів, робіт і послуг у ПОРЯДКУ, встановленому цим Законом. 2) Здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість встановлену в абзацах другому і третьому частини першої статті другої Закону замовники дотримуються принципів здійснення публічних закупівель та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору 3) Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону «Умови, ПОРЯДОК та процедури закупівель товарів, робіт і послуг можуть установлюватися або змінюватися виключно цим Законом…..» 4) Постановою КМУ від 24.02.2016 року №166 зі змінами (далі – Постанова КМУ), затверджено ПОРЯДОК функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків. 5) Ч. 2 Розділу «Загальні положення» Постанови КМУ визначено, що адміністратор електронної системи закупівель (далі-адміністратор) – юридична особа, визначена Уповноваженим органом відповідальною за забезпечення функціонування та наповнення веб-порталу Уповноваженого органу. 6) Відповідно до п. 13 Розділу «Основні завдання та функції адміністратора» Постанови КМУ умови використання електронної системи закупівель для здійснення закупівлі, вартість якої є меншою за вартість, визначену в ч. 1 ст. 2 Закону, з метою здійснення відбору постачальника товару(ів), надавача послуг(и) та виконавця робіт визначається адміністратором. Адміністратором є ДП «Прозорро», яке наказом №10 від 19.03.2019 р. затвердило Інструкцію про ПОРЯДОК використання електронної системи закупівель, вартість якої є меншою за вартість, що встановлено в абзацах другому і третьому частини першої статті другої Закону України «Про публічні закупівлі». Отже, замовники до введення в дію нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі», оголошуючи публічні закупівлі (допорогові) керувалися Інструкцією(ПОРЯДКОМ) затвердженою наказом №10 від 19.03.2019 р. зі змінами. Як може бути Наказ №10 від 19.03.2019 року зі змінами, яким керували усі Замовники на території України, не нормативним-правовим актом (з Ваших слів). Відповідно до ст. 58 Конституції України: - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи; - ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення. Враховуючи абзац 2 вказаної статті Конституції подальше завершення проведення публічних закупівель (допорогових) оголошених до введення в дію Закону України «Про публічні закупівлі» не може бути кваліфікованим як порушення замовником законодавства про публічні закупівлі та не можуть застосовуватися штрафні санкції. З огляду на вищевикладене, просимо надати ДП «Прозорро», як адміністратора електронної системи закупівель роз’яснення правової оцінки щодо застосування наказу №10 від 19.03.2019 року зі змінами при здійсненні (завершенні) публічних закупівель (допорогових) з посиланням на норми Закону.
Ігор
Ліля, Тут не тільки справа ДАСУ. ДКСУ може не зареєструвати договір, оскільки вони, також, несуть відповідальність. Знаючи з особистого досвіду, якщо вищестоящий орган дасть роз'яснення, то ніякі докази тут не допоможуть. Також, стосовно зворотньої дії нормативно-правових актів. Потрібно знайти визначення Наказу і чи може він бути нормативно-правовим актом( я не можу знайти) щоб застосувати дане обгрунтування. При цьому, варто зазнати, що інші нормативні-правові акти, що змушували замовників використовувати систему прозорро для допорогових сум є незаконними, оскільки закон дає виключно добровільне використання системи для таких сум. Тобто, якщо існує Розпорядження голови ОДА про обо’язок використання прозорро, то вонр вступає в протиріччя між Законом в контексті обов’язку виористання. А так як відповідно до статті 19 Конституції України «Ніхто не може бути змушений робити те, що не передбачено Конституцією та Законами України. Органи державної влади та місцевого самоврядування та їх плсадові особи зобов’язані діяти і тд.» Такі протиріччя називаються Колізією норм права, і в нашому випадку,вирішуються шляхом вибору нормативного акту що має вищу юричну силу. Таким чином, реалізація даних Розпоряджень нівелюються положеннями Закону в цій частині, а значить вони не будуть братися до уваги перевіряючими органами.
Роман
Людмила, тобто після 19 квітня 2020 можна без тендера заключати договір до 200тисяч та звітувати в прозоро???
Ліля
Людмила, чудовий опис, дякую. Ви можете ним скористатись в разі перевірки ДАСУ. Вже писала. Ми нікого не зобов'язуємо відміняти допорогову закупівлю, якщо ви певні в тому, що маєте рацію і зможете відстояти свою позицію перед контролюючим органом, то це ж чудово
Тетяна
Ліля, а Ви можете надати коментар, щодо "обнулення" планів.
Ирина Клименко
Поясніть, будь-ласка, закупівлю до 50 тис. проводить тендерний комітет чи уповноважена особа? ( якщо є і тендерний і уповноважена)
Іринка
Дякую! Дуже корисна інформація
Леся
"Єдина умова, щоб у вас в інформація в плані співпадала з інформацією в закупівлі". Перепрошую, та що Ви маєте на увазі? Якщо допорогова закупівля була оголошена як "допорогова", то вона ж так і залишається. Чи я чогось не розумію? Єдиний нюанс, яким мене тривожить, це те, що раніше допороги всі були в додатку до річного плану, а зараз, таке поняття як "додаток до річного плану" неактуальне, тобто його немає?
Ліля
Леся, немає, але ж ви планували тоді, коли він ще був
Леся
Ліля, так, дійсно, дякую!
Гліб
А якщо закупівля була запланована, як "Без використання електронної системи", то потрібно змінити або на "Звіт про договір про закупівлю" або на "Допорогова закупівля"? Чи як?
Ліля
Гліб, на звіт про договір про закупівлю
Віра 2020-06-11 10:31:29
Ліля, якщо закупівлю (без використання системи) здійснили на частину запланованної суми а решта суми потрібно перевести, за новим законом, в звіт про укладени договір як тут діяти?
Инна
Шановна Ліліє! Це є виключно ваша суб'єктивна точка зору. Причому помилковою. Нормативно-правові акти не мають зворотньої сили в часі, за виключенням того якщо в самому нормативно-правовому акті вказівка на завершення розпочатого по новому порядку. Загальне правило у юриспруденції, що грунтується на Конституції України та положеннях цивільного законодавства. А тому допорогові закупівлі, розпочаті до введення в дію нової редакції Закону, завершуються відповідно до поряду, що діяв на момент оголошення закупівлі у електронній системі, тобто наказу ДП Прозорро номер 10. А що стосується звітів про укладений договір від 50тис.грн, то після 19 квітня само собі розуміється проводиться спрощена закупівля. І будь-ласка не вводьте замовників в оману і не створюйте прецедент для безпідставного скасування замовниками допорогових закупівель розпочатих до 19 квітня 2020 року.
Инна
Крім того, застосування електронної системи закупівель при здійсненні допорогових закупівель регламентується у статті 2 Закону, а тому допорогові закупівлі здійснюються замовниками з використанням електронної системи за бажанням, але виключно на підставі Закону.
Людмила
Пікажіть буь-ласка, яким протоколом вімінити таку процедуру - тенерного комітету чи уповноваженої особи, якщо оголошував закупівлю до 19 ого тенерний, після 19 ого тендерний віповідає лише за надпороги
Милана
Людмила, теж цікавить :(
Ліля
Людмила, це все потрібно було передбачити в положенні про УО, наказі Ппо призначення тощо. Тобто прописати у внутрішніх документах, хто буде продовжувати, завершувати закупівлі тощо. Тому ми б радили прописати це в таких документах і потім відміняти
Людмила
Ліля, дякую!
Максименко Зинаида Владимировна
Ліля Кулик! Заберіть ваше роз'яснення з Інфобокс. Цей текст не можна навіть назвати роз'ясненням, бо він наведений не Уповноваженим органом, а вами. А ви,хто така????? Який ваш статус!!! Але нарешті ми всі почули, що наказ №10 не є нормативним актом. Так навіщо ви разм із заступником Міністра Максом Нефедовим кричали на всю країну, що треба обов'язково проводити допорогові закупівлі. Які по суту по Закону № 922 Є НЕ ЗАКОННИМИ.
Ivan
Ліля, ви крута та дуже умна людина! Дякуэмо за ваш труд та такі важливі поради. На грубість інших людей не переймайтесь.
Ліля
Максименко Зинаида Владимировна, пані Зінаїдо, я висловила свою позицію з обгрунтуванням, якщо ви маєте іншу думку - можете радити своїм клієнтам. Якщо вас цікавить думка Уповноваженого органу - може поставити питання за посиланням: https://me.gov.ua/InfoRez/CreateRequest?lang=uk-UA А якщо загально, то просила в спілкуватись в коментарях ввічливо. Бо освіченій людині не дуже личать фрази на кшталт "А ви,хто така????? Який ваш статус!!!" і т.п.
Жанна
Ліля, мені здається що для програмного налаштування Прозорро такі роз'яснення стосовно неможливості завершувати допорогові закупівлі також "нежданчик". Тому що система начебто "по умолчанию" налаштована продовжувати всі закупівлі. Цікаво отримати роз'яснення МЕРТУ з цього дійсно болючого питання. І не тільки для тисяч замовників а й учасників .
Ліля
Жанна, система не може приймати рішення за замовника та щось за нього відміняти
Жанна
Ліля, Пол года готовились к новому закону. Все рассказывали-советовали-поучали, и на бизнес-сниданках и на вебинарах и на семинарах обсуждали, и в "радниках" печатали. И про все предупредили. И вдруг в последний день дочитались и увидели в прикінцевих положеннях слово "Процедуры" ... Большой жирный "НЕУД" за такую ситуацию с допорогами всем ПОУЧАЮЩИМ.
Андрій
"...я висловила свою позицію..." ; "...Ми нікого не зобов'язуємо відміняти допорогову закупівлю..." Хто такі "Ми" - це Лілія Кулик? Коли буде офіційна заява (документ) з зазначеного питання шановного ДП "Прозорро"?
Максименко Зінаїда Володимирівна
Ліля, Лист Мінекономіки 3304-04/25806-06 21.04.2020 Щодо інформування про розроблення і затвердження нормативно-правових актів Щодо інформування про розроблення і затвердження нормативно-правових актів - це лист інформативного характеру від Уповноваженого органу. Цим листом можуть керуватися усі замовники у розумінні Закону.
Андрій
Ліля, якщо ви впевнені в Ваших рекомендація то ДП " Прозоро" повинно було автоматично унеможливити здійснення допорогових закупівель які фізично неможливо було провести до 19 квітня. Це Ваш ляп, Вашого програмного забезпечення . Визнайте це.
Ліля
Андрій, я вже писала, Система нічого сама не робить. Система не має права щось блокувати. Адміністратор не має права вирішувати щось за Замовників. Я написала статтю, якщо ви не згодні з її положеннями - ок, це ваше право. Ви можете чинити так, як вважаєте правильно
Максим
Ліля, звертаю Вашу увагу, що фома реєстру отримах пропозицій, розкритя протоклу пропозицій передбачає наявність номеру процедури закупівлі, по всіх допорогових закупівлях система автоматично вказує номер процедури. Таким чином оголошені процедури визнаються системою. Враховуючи те, що з 19 квітня замовник має можливість оскарження скасування закупівлі, та те, що угодами з майданчиками передбачено плату учасником за подання пропозиції, чи не задумувались Ви хто буде компенсовувати ці кошти? І чи не будети Ви залучені до оскаржень рішень щодо скасування закупівлі? Якщо адміністрації ДП Прозоро була ця ситуація відома - чому не були вжиті заходи щодо упередження можливості завершення таких закупівель ситемними засобами?
Ліля
Андрій, ДП «Прозорро» є адміністратором, а не органом, що уповноважений на роз‘яснення законодавства. За роз‘ясненням можете звернутись з МЕРТ https://me.gov.ua/InfoRez/CreateRequest?lang=uk-UA