28.03.2024 Лілія Кулик

Готові проектні рішення щодо проектування та реконструкції енергоефективних шкіл

Принципи та методи відбудови краще ніж було

За оцінкою Єврокомісії, відбудова України матиме величезні витрати, які повинна заплатити рф. ЄС підтримує Україну в будівництві більш кращого майбутнього за принципом Build Back Better and Greener. Це передбачає глибоку модернізацію країни на шляху до зеленої трансформації. В контексті будівництва це означає будувати за принципами сталого будівництва із застосуванням сучасних енергоефективних і ресурсоефективних технологій, методів управління, екологічних будівельних матеріалів. Саме такий підхід відповідає цілям Європейського Зеленої угоди та цифрової трансформації ЄС.

Видання Методичного посібника «Методичні рекомендації – Основи проектування та реконструкції енергоефективних будівель закладів загальної середньої освіти з поліпшеними екологічними характеристиками» (2024) розроблено з оновленням першої редакції враховуючи зміни законодавства які відбулися у період 2021-2023 років, зокрема нового Закону України «Про енергетичну ефективність», деяких ДБН і національних стандартів у сфері управління відходами руйнації, термомодернізації, вимог до укриття тощо. 

Методичний посібник стане в нагоді:

  • замовникам для складання завдання на проектування об’єкту нового будівництва чи реконструкції;
  • архітекторам і проектувальникам – якісно виконати завдання по проєктуванню об’єкту з досягненням кращих показників енергоефективності та поліпшених характеристик будівлі на усіх стадіях її життєвого циклу.
  • виробникам будівельної продукції щодо вимог до будівельної продукції: якість, енергоефективність та екологічні характеристики.

Зміст Методичного посібника:

  • Нормативно-технічна база щодо будівництва та реконструкції закладів загальної середньої освіти
  • Рекомендації по підвищенню енергоефективності шкільних будівель при новому проектуванні
  • Заходи по підвищенню енергоефективності шкільних будівель при виконанні проектів реконструкції (термомодернізації)
  • Підвищення теплового захисту зовнішніх огороджувальних конструкцій шкільних будівель
  • Енергоефективні заходи щодо систем опалення, охолодження, вентиляції, гарячого та холодного водопостачання шкільних будівель
  • Рекомендації щодо освітлення шкільних територій
  • Рекомендації по впровадженню альтернативних та відновлювальних джерел енергії у шкільних будівлях
  • Рекомендації по вибору більш екологічно кращих будівельних матеріалів і виробів
  • Законодавство яке впливає на розвиток енергоефективного сталого будівництва і ринку екологічно сертифікованих будівельних матеріалів і виробів
  • Підготовка і склад техніко-економічного обґрунтування проектів реконструкції / термомодернізації шкільних будівель
  • Аналіз та управління ризиками при проектуванні та реалізації проектних рішень
  • Екологічні наслідки впровадження проектних рішень
  • Соціальні наслідки впровадження проектних рішень
  • Оцінка екологічного ефекту від реалізації проектів реконструкції / термомодернізації шкільних будівель
  • Конструктивні вузли системи утеплення
  • Структуру екологічних критеріїв та перелік чинних стандартів екологічного маркування на будівельну продукцію  

Посилання для завантаження Методичного посібника 

https://www.iem.org.ua/images/librery/metodychni_rekomendatsiyi_shkoly_2024.pdf

Автори: Дмитро Богдан, Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування; Олег Картавцев, Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування; д.т.н., проф. Володимир Скочко, кафедра архітектурних конструкцій КНУБА, NZEB Hub КНУБА; к.т.н. доц. Сергій Кожедуб, кафедра архітектурних конструкцій КНУБА, NZEB Hub КНУБА; к.т.н., доц. Олександр Погосов, кафедра теплотехніки КНУБА, NZEB Hub КНУБА; к.арх., доц. Олексій Ященко, кафедра архітектурних конструкцій КНУБА, NZEB Hub КНУБА; Євген Кулінко, кафедра теплотехніки КНУБА, NZEB Hub КНУБА; Андрій Посікера, кафедра архітектурних конструкцій КНУБА, NZEB Hub КНУБА, Сергієва Дар'я, NZEB Hub КНУБА. Світлана Берзіна, ВГО Жива планета; Світлана Перминова, Центр екологічної сертифікації та маркування ВГО Жива планета. 

Редакторська колегія: к.т.н. Наталія Дюжилова, заступник голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, доктор філософії з публічного управління Іма Хренова-Шимкіна, GIZ GmbH, Вікторія Школьна, GIZ GmbH, Дмитро Марусич, консультант проєкту GIZ.

Про Проект

Проєкт GIZ " Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні", що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та співфінансуванням Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) надає підтримку практичних кроків енергоефективності в публічних закупівлях та програмних діях для відновлення України за принципом "краще ніж було"  (Build Back Better), що відповідає цілям Європейського Зеленої угоди та цифрової трансформації ЄС.

відбудова країни,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.