23.10.2023 Ірина Литвинчук

Вебінар на тему «Органи державного контролю у сфері публічних закупівель»

Нещодавно ми провели черговий вебінар присвячений темі «Органи державного контролю у сфері публічних закупівель»

Спільно з Міністерством економіки України та проєктом ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні» ми говорили про ролі та функції органів державного фінансового контролю: Державної аудиторської служби України, Рахункової палати України.

А також обговорювали правові засади та організацію механізмів державного аудиту в закупівлях, зв’язок між внутрішніми та зовнішніми засобами контролю, процедурами та практикою оцінки ризиків, існуючими проблемами та рекомендованими політиками, пов’язаними з порушеннями/правопорушеннями.

Про все це розказувалинаші спікери, серед них:

  • Сергій Яременко з проєкту ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні»;
  • Агнесса Брасман із проєкту ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні»;
  • Павло Фролов, депутат Верховної ради України;
  • Ольга Кучма з Державної аудиторської служби України.

Зокрема Сергій Яременко, експерт проєкту ЄС «Підтримка реформ публічних закупівель в Україні», розповів про ключові органи контролю та їхні ролі. Більш детально у презентації нижче.

Рахункова палата України

Від імені Верховної Ради України контролює надходженням коштів до бюджету України та їх використання. А також здійснює провадження:

  • фінансового аудиту;
  • аудиту ефективності (наприклад, ефективності використання бюджетних коштів Міністерства оборони на закупівлю, розробку і модернізацію озброєння та військової техніки);
  • експертизи;
  • аналізу та інших контрольних заходів (наприклад, аналіз щорічного звіту Міністерства економіки).

Державна казначейська служба України

Реалізує державну пοлітику у сфері казначейськοгο οбслугοвування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку. А також перевіряє договір про закупівлю, річний план закупівель, звіт про результати проведення закупівлі.

Державна аудиторська служба України

Здійснює моніторинг процедури закупівель. Окрім моніторингів, Державна аудиторська служба контролює закупівлі й за допомогою проведення фінансового аудиту, інспектування, перевірок. А віднедавна вона має повноваження моніторити спрощені закупівлі та ті, що проведені без використання Prozorro.

вебінар,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.